Tudnivalók

A napenergia-tárolás

A napelemek a napsugárzásban Földünkre érkező napenergiát alakítják át elektromos energiává. A napsugárzás fajlagos energiatartalma a légkörön kívül 1353 W/m2, a földfelszínre érkezve mintegy 1000 W/m2 érkezik. A különbséget a légköri veszteségek okozzák, amelyek a visszaverődésből, elnyelésből és a szóródásból származnak. A napelemek teljesítményét egységesen erre az 1000 W/m2 –re adják meg a gyártók.

A napelemek helyes tájolása

Az 1000 W/m2 értéket a napsugárzás merőleges vetülete adja, ezért fontos a napelemek megfelelő tájolása. A napelemek ideális beállítása a napszaktól és az évszaktól változik. Magyarországi szélességi kör magasságán a déli tájolás és a 34-35 fokos függőleges beállítás adja az éves maximális hozamot. A napelemes rendszer teljesítményét árnyalja Magyarország földrajzi elhelyezkedése (medence) és így telente létrejövő légtömegek tartós inverziós rétegződése (hidegpárna) az alacsonyabb területek fölött, amely kedvez a ködös párás időjárásnak. Ezért az alföldi területeken a napelemeket inkább a nyári energiatermelésre célszerű optimalizálni.

napelemek hatásfoka 13-18%, vagyis a beeső energiából ennyit tudnak hasznosítani elektromos energia formájában.

A napelemes rendszerek fajtái

Mivel az energia a napsütéskor termelődik a napelemekben (időben nem egyenletesen jelentkezik, hanem a pillanatnyi napsugárzás erősségével arányos), a fogyasztás pedig nem feltétlenül esik ezzel egybe, szükséges a megtermelt energia tárolása. Ez történhet napelemes akkumulátorokban, vagy történhet az elektromos hálózatba betáplálás útján, ahol a napelemes energiatermelés nélkül egyébként szükséges egyéb energiatermelő berendezések, erőművek működését helyettesíti a betáplált energia.

Fontos megjegyezni, hogy a napelemek felhelyezéséhez nem szükséges építési engedélyt kérni.

Az általánosan elterjedt napelemes energiatermelő rendszereket két fő csoportra oszthatjuk:
a) Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek
b) Szigetüzemű napelemes rendszerek

  1. a) Hálózatba visszatápláló napelemes rendszerek

Egyik csoportjuk a napelemes rendszereknek a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek. Ezekben a rendszerekben a napelem által megtermelt energiát egy szinkron inverteren keresztül a közüzemi hálózatba betápláljuk.
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek a következő fő egységekből épülnek föl:

-Napelem
-Inverter
-DC, AC túlfeszültség levezetők
-Kábelek, csatlakozók, kapcsolók, biztosítók
-Napelem tartó

A visszatápláló napelemes rendszerek 50 kW alatt háztartási kiserőműnek minősülnek. A napelemek által termelt és el nem használt energiát a szolgáltató átveszi. Az elszámolás alapja a fölszerelt ad-vesz mérőn keresztül regisztrált fogyasztás és termelés különbsége.

  1. b) Szigetüzemű napelemes rendszerek

Másik csoportjuk a sziget üzemű napelemes rendszerek melyek a villamos hálózattól teljesen függetlenül üzemelnek. Ezen napelemes rendszerek fő problémája az energia tárolása, amelyet napelemes (ciklizálható) akkumulátorokkal lehet megvalósítani. A napelemek által szolgáltatott és eltárolt elektromos energiát közvetlenül kisfeszültségű (12 vagy 24 V-os) egyenáramú rendszerekben, vagy inverter közbeiktatásával váltóáramú 230/400 V-os fogyasztókat lehet ellátni.

Az akkumulátorban való energia tároláshoz a töltésvezérlő készülékek alakítják át a napelemekből jövő energiát A szigetüzemű napelemes rendszerek a következő fő szerkezeti egységekből épülnek föl:

-Napelem
-Töltésvezérlő
-Akkumulátor
-DC túlfeszültség levezetők
-Inverter
-Kábelek, csatlakozók, kapcsolók, biztosítók
-Napelem tartó

A rendszer gyengéje az energiatárolásban keresendő, mivel a napelemek téli energia termelése nem mindig tudja fedezni a fogyasztást. Ezért fontos, hogy a szigetüzemű napelemes rendszert nagyon körültekintően kell méretezni.

Cégünk Ni-Fe (nikkel-vas) akkumulátorok alkalmazásával a szigetüzemű rendszerek új családját forgalmazza.

Az már ismert, hogy a napelemek 25-30 éves élettartalmával ellentétben a hagyományos (ólom és lítiumos) akkumulátorok 5-8 évig működőképesek. Ez jelentősen rontja a rendszer gazdaságosságát, mert az akkumulátor a költsége az összköltség 30-40%-át is eléri.

A lúgos Ni-Fe akkumulátorok élettartama 25-30 év, vagyis a napelemekkel összemérhető.  Ezt bizonyítják a vasúti forgalomban alkalmazott lúgos akkumulátorok, amelyek a vasúti kocsiban létrejövő rázkódás ellenére kb. 30 évet is elélnek. Ennek napelemes alkalmazását indítottuk el külföldi (USA és kínai) példák alapján.

Ez azt jelenti, hogy a megvásárolt szigetüzemű napelemes rendszer mindkét tagja (napelem és akkumulátor) azonos ideig él, tehát nem kell 5-8 évenként akkumulátor cserét eszközölni. Karbantartást sem igényel többet, mint más akkumulátor, de viszont automatizálható. Nem érzékeny a túltöltésre és a mélykisütésre sem.

Mindezeket figyelembe véve az ár-érték arány rendszereknél kimagaslóan jó.

A napelemek elhelyezése

A napelemek elhelyezésénél a fix elhelyezés a leggyakoribb. Lehet télre vagy nyárra optimalizálni a napelemek helyét és irányát, attól függően, mikor lesz szükségünk az áramtermelésre. Leginkább nyárra érdemes optimalizálni a napelemek elhelyezését, lévén nyáron nagyobb az energianyereség.

Lehetőség van a nap beesési szögét követő rendszer építésére is. A napkövető napelemes rendszerben a napelem rögzítése egy vízszintes és függőleges síkban is szervomotorok által mozgatható tartóra történik, melynek vezérlését mikroprocesszoros vezérlő végzi. Ezen napelemes rendszerek jobb hatásfokkal üzemelnek de a berendezés bekerülési ára és várható üzemeltetési költsége (a szerkezet bonyolultsága miatt) magasabb.

Egy-egy régió energiafüggetlenségének biztosítása nagyrészt megtörténhet a napenergia átalakításával: Magyarország éves energiafogyasztásának mintegy 400-szorosa érkezik napsugárzás formájában az ország területére. A napelemes rendszerekkel kiaknázhatjuk ezt az ingyen érkező energiát.