Szolgáltatások

Napelem tisztítás

Mikor kell tisztítani a napelemet?

A napelemek üvegfelületén mindig láthatóak apró porszemcsék megtapadva, azonban ez még nem jelenti azt, hogy azonnal tisztítani kell. A tisztítás akkor indokolt, ha szemmel láthatóan vastagon koszos a napelem, olyan szennyeződések találhatóak, amelyek egyáltalán nem engedik át a napfényt (pl. madárürülék) illetve az energiatermelésben látható a csökkenés.

Hogyan kell tisztítani a napelemeket?

A vízhálózatban szinte mindenhol kemény a víz, sok benne az oldott ásványi anyag tartalom. Az oldott ásványi anyagok száradáskor kicsapódnak a felületekre, így mosás után a por helyett az odaszáradt vízkő okoz termeléskiesést. A napelemeket tisztított lágy vízzel kell tisztítani, mely hozzáadott tisztítószer nélkül is tökéletes tisztaságot eredményez. A megtisztított, algáktól, baktériumoktól és ásványi anyagoktól mentes víz azonnal megköti a különböző szennyezőanyagokat. A napelem tisztítás után teljesen cseppmentesen szárad és eltűnik a felületről.

Szolgáltatás ára:

Előzetes felmérés után  személyre szabott árajánlatot adunk!

Napelem mérés

Hazánkban az elmúlt években rengeteg napelem rendszert telepítettek. Ezek egy része olcsó, gyakran kínai tömegtermelésből származik. Az olcsóbb napelemhez olcsóbb anyagokat használnak fel, gyengébb minőségű az összeszerelés és megfelelő gyártásközi ellenőrzésen és a végellenőrzésen is spórolnak. Emiatt végül a napelem rendszer nem hozza az elvárt energiatermelést, rosszabb esetben meghibásodik és a teljes energiatermelés leáll. Ennek megelőzésére, illetve ha már megtörtént a hiba, akkor a hiba felderítésére kiváló módszer a napelem mérés.

Hogyan történik a napelem mérés?

A napelem mérés egy szemrevételezéssel kezdődik. Ellenőrizni kell a napelemek elhelyezését, a kábelezést, a kábelek elhelyezését, a csatlakozásokat, a védelmi eszközöket, az inverter kijelzőjén megjelenő információkat. Gyakran már ebben a fázisban látható a hiba. A napelemek nem megfelelő elhelyezése, a rossz csatlakozások, nem megfelelő keresztmetszetű kábelek alkalmazása egy szakember számára gyorsan szemet szúr.

A szemrevételezés után következik a műszeres napelem mérés. A műszerrel meg kell mérni az egyes napelem stringek paramétereit (feszültség, áramerősség, IU karakterisztika), az inverter paramétereit, a földelés paramétereit. Ezeket összegezve tiszta képet kapunk a napelemes rendszer működéséről és megállapítható az esetleges probléma.

Szolgáltatás ára: